Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi zdravljem potpornih zubnih struktura, a to su kost, zubni ligament i zubno meso tj. tkivo koje se nalazi oko zuba.

Parodontitis je bolest koja zahvaća okolna zubna tkiva. Uzroci mogu biti zubni kamenac, nasljedstvo, dijabetes, pušenje, loša oralna higijena, loši ispuni.

Problemi sa parodontom mogu se podijeliti u dvije skupine; lakši oblik gingivitis (upala zubnog mesa) i parodontitis (upala parodonta).

Kod dužeg trajanja upale dolazi do oticanja zubnog mesa te njegovog odvajanja od zuba te na taj način nastaju parodontni  džepovi. Kod nastanka parodontnih džepova dolazi do nakupljanja bakterija u istima te dolazi do povlačenja kosti. Kod dubokih džepova dolazi do velikog gubitka kosti te dolazi do rasklimavanja zuba da bi konačan ishod bio gubitak i ispadanje zuba.

PREPOZNAJTE NA VRIJEME SIMPTOME PARADONTITISA

Simptomi koji su prisutni su crvenilo i oticanje zubnog mesa, njegovo krvarenje, loš zadah, povlačenje zubnog mesa, klimavost zubi.

Parodontitis se liječi konzervativnom i kirurškom metodom.

Pod konzervativnu metodu spada čišćenje zubnog kamenca i plaka, kiretaža (struganje i poliranje zubnih korjenova), antibiotici i razni antiseptici za usta.

Pod kirurškim metodama spada otvorena kiretaža, gingivotomija, gingivoplastika, mekotkivna i koštana regeneracija.

Da bi terapija bila učinkovita i spriječilo se daljnje povlačenje zubnog mesa i kosti postupak se mora ponavljati svakih 6 mjeseci (recall).

Imate dodatnih pitanja vezanih uz ovu uslugu?

Kontaktirajte nas i odgovorit ćemo na sva vaša pitanja.